Wat is biologische tandheelkunde?
Biologische tandheelkunde is niet zozeer een specialisme van de tandheelkunde, maar een filosofie die van toepassing kan zijn op alle facetten van de tandartspraktijk en op de gezondheidszorg in het algemeen:
Zoek altijd de veiligste manier om de behandeling te voltooien en houdt rekening met de biologische processen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het kenmerk van biologische tandheelkunde is dus een meer biocompatibele benadering van de mondgezondheid.
In de praktijk
De biologische tandarts voert dus dezelfde behandelingen uit als een reguliere tandarts. Hierbij wordt gekozen voor de meest lichaamsvriendelijke materialen en technieken om de behandeling uit te voeren, vandaar de naam ‘biologisch’. Hiervoor kijkt men naar de ‘bio compatibiliteit’ van de gebruikte stoffen om zo allergieën en dergelijke lichamelijke reacties te voorkomen.
Er wordt ook gebruik gemaakt van niet-invasieve complementaire therapieën zoals acupunctuur, homeopathie en voedingssupplementen. Daarnaast is het belangrijk dat de gekozen therapieën wetenschappelijk onderbouwd zijn en daadwerkelijk werkzaam zijn in de situatie van de patiënt. Tenslotte speelt preventie een grote rol: er wordt er gekeken naar leefstijl en omgeving, adviezen voor jouw mondgezondheid zijn dan ook inclusief het informeren over gezondere voedingspatronen en gewoontes.
De integrale visie
In de biologische tandheelkunde kijkt men dus ‘holistisch’ naar de mens in zijn geheel en zijn omgeving, in plaats van alleen naar de mond. De mond is een essentieel onderdeel van het lichaam en de conditie in de mond is ‘een weerspiegeling van de gezondheid’. Vanwege de integratie van reguliere en complementaire, preventieve en curatieve therapieën, is de modernere benaming ook wel integrale tandheelkunde en spreken we van een integrale tandarts.