Angstige Patiënten Tandartspraktijk Hoofddorp

Angst voor een tandarts

Angstige patienten Tandarts Hoofddorp

Tandartspraktijk Spaarne Hoofddorp hecht de grootste waarde aan een gezond gebit. Een gezond gebit is noodzakelijk voor een gezond lichaam. Om een gezond gebit te kunnen hebben en behouden zijn regelmatige bezoeken (1 à 2 maal per jaar) aan de tandarts noodzakelijk. Doordat sommige mensen echter een angst hebben voor de tandarts en hierdoor niet naar de tandarts gaan, tracht tandartsenpraktijk Spaarne om de drempel voor het bezoek aan de tandarts te verkleinen door patiënten op hun gemak te laten voelen bij de tandarts.

wat te doen tegen angst tandarts

Allereerst kunt U bellen voor een kennismakingsgesprek met de tandarts. Tijdens deze gesprek kan de patiënt op een ontspannen manier kennis maken met de tandarts en de praktijk. Als er een klik is tussen patiënt en tandarts, dan kan de patiënt een controle afspraak maken

 • Ga naar de tandarts op een minder druk moment van de dag 25% 25%
 • Breng ruisonderdrukkende koptelefoons of oordopjes met muziek mee om u te helpen ontspannen 50% 50%
 • Vraag een vriend om tijdens uw afspraak met u mee te gaan 75% 75%
 • Oefen diepe ademhaling of een andere meditatietechniek om u te helpen ontspannen 100% 100%

Angst voor een tandarts is een bekend en veel voorkomend probleem. De vraag is hoe ermee om te gaan. Tegenwoordig begrijpt iedereen al dat een goede tandgezondheid de algehele gezondheid van het lichaam en het esthetische uiterlijk beïnvloedt. De mond is de toegangspoort tot het hele lichaam en gezond tandvlees en tanden zijn een maatstaf voor een goede gezondheid en algemeen welzijn.

Oorzaken tandartsangst
De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn en gaan vaak terug tot de jeugd. Een persoon met angst heeft in veel gevallen het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst doorgegeven door de ouders of afkomstig van ‘griezelverhalen’ op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. Toch blijven ze bang voor de boor of de verdovingsinjectie. Anderen zijn bang voor de pijn en denken voortdurend dat de tandarts een zenuw of hun tong gaat doorboren.
Angst Tandartspraktijk hoofddorp spaarne
Allereerst kunt U bellen voor een kennismakingsgesprek met de tandarts. Tijdens deze gesprek kan de patiënt op een ontspannen manier kennis maken met de tandarts en de praktijk. Als er een klik is tussen patiënt en tandarts, dan kan de patiënt een controle afspraak maken. Tijdens de controle zal de tandarts het gebit onderzoeken, daarbij zal de tandarts ook röntgenfoto’s maken (deze foto’s zijn als het ware de derde oog van een tandarts) en een medische anamnese afnemen (dit is een medische vragenlijst die als doel heeft om de tandarts te informeren over de medische gezondheid van de patiënt). De tandarts zal vervolgens een behandelplan opstellen (indien nodig). Elk stap die de tandarts neemt zal uitvoerig met de patiënt besproken worden en met instemming van de patiënt plaatsvinden.
Voorkomen van angst op jonge leeftijd

Om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken is het van belang dat u uw kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.

Een aantal tips voor tijdens de behandeling van uw kind:

 • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
 • Blijft u er als ouder bij? Laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
 • U kunt uw kind belonen als het zich flink houdt. Geeft het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.
Tips voor mensen met angst

De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De spookverhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos.

Een aantal tips om uw angst te verminderen:

 • Wat ook de oorzaak van uw angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen u en uw tandarts
 • Als u bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met uw tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.
 • Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling, als dat kan.
 • Heeft u angst voor pijn? Sta er dan op dat u verdoofd wordt.
 • Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.
 • Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.
 • Heeft uw tandarts geen begrip voor uw angst, schaam u dan niet desnoods een andere tandarts te zoeken. Eén die uitleg geeft en begrip toont voor u en uw wensen.
Tips voor mensen met een tandartsfobie

Als u tandartsbezoek vaak lang uitstelt, gaat het gebit zichtbaar achteruit. Een slecht gebit doet uw zelfvertrouwen en uw sociale leven zeker geen goed. U realiseert zich wellicht steeds meer dat er van alles aan uw gebit gedaan moet worden, waardoor de drempel steeds groter wordt. U zult dus iets aan de angst moeten laten doen. En dat liever vroeger dan later. Dan is het beter dit zo snel mogelijk te doen, omdat de schade altijd minder is dan wanneer u het nog langer uitstelt. Een aantal zaken is hierbij van belang:

 • Praat er met anderen over. Gebruik de hulp van anderen om u te motiveren en de juiste hulp te vinden. Zij kunnen u ondersteunen bij een belangrijke stap: het begin van de restauratie van uw gebit en het einde van uw ellende.
 • Vraag naar de ervaringen van anderen met hun tandarts. Wie staat bekend als aardig, wie neemt de tijd om mensen gerust te stellen en gaat goed met kinderen om? Zo vindt u een aardige tandarts bij u in de omgeving.
 • Het is belangrijk dat u zelf de eerste afspraak maakt. Maak een afspraak voor een controle van het gebit, maar spreek met de tandarts af dat er de eerste keer niets wordt gedaan. De eerste keer is om kennis te maken en te onderzoeken of het persoonlijk klikt.
 • Schakel anderen in om u te helpen u aan de afspraak te houden. Zij kunnen u blijven motiveren toch te gaan (’s ochtends afhalen met een ontbijtje), om u te brengen (en er zeker van te zijn dat u op het laatste moment niet toch een andere afslag neemt) en om u tijdens zo’n eerste bezoek te steunen of eventueel het woord te doen als dat nodig is.
 • Bereid de afspraak met de tandarts goed voor. Wat wilt u en wat wilt u beslist niet? Heeft u voorkeuren van hoe tandartsen met u dienen om te gaan of andere relevante informatie? (röntgenfoto’s etc.) Zorg dan dat de nieuwe tandarts die informatie krijgt. Als u bang bent dat u het zal vergeten te vertellen, schrijf deze informatie dan even op.

Angsttandartsen

Zit de angst te diep? Neem dan uw huisarts in vertrouwen en laat u doorverwijzen naar een ‘angsttandarts’ of een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. Hier werken speciaal opgeleide tandartsen en psychologen met elkaar samen. Ze helpen de tandheelkundige behandeling uitvoerbaar te maken en de angst tot op aanvaardbaar niveau te reduceren. Voor een overzicht kunt u terecht op de website van het Centraal Orgaan Bijzondere Tandheelkunde www.cobijt.nl of http://www.vbtgg.nl/.

Kalmerende middelen

Sommige tandartsen maken gebruik van kalmerende middelen. Deze kalmerende middelen zoals lachgas, kunnen u helpen te ontspannen tijdens het tandartsbezoek. Ze worden vaak in combinatie met een locale verdoving toegepast. Tandartsen gebruiken deze middelen ook om een minimale verdoving te bewerkstelligen. Hierdoor verkeert u tijdens de behandeling in een ontspannen toestand, maar kunt u wel reageren als de tandarts u iets vraagt.

Kalmerende middelen kunnen vooraf, tijdens of na de behandeling worden toegediend en kunnen zowel oraal, via inhalatie als met een injectie worden toegediend.

Narcose

Soms kan het nodig zijn dat de tandarts een patient onder narcose brengt. Deze verliest daardoor tijdelijk het bewustzijn. Narcose wordt echter zelden toegepast en met name bij heel jonge kinderen of mensen die geen controle hebben over hun bewegingen.

Bron: Angst voor de tandheelkundige behandeling(2006) van prof. dr. A. de Jongh, tandarts angstbegeleiding en Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde (SBT)

× Direct afspraak maken?