Tandartspraktijk Spaarne blog

Tandartsenangst

Heeft u last van tandartsenangst? U bent niet de enige. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts en bijna 4% heeft een tandartsfobie. Bijna 800.000 Nederlanders zijn zo bang voor een behandeling dat ze niet meer naar de tandarts durven te gaan. Daardoor neemt de kans op problemen aan tanden, kiezen en tandvlees toe. Een slecht gebit heeft grote invloed op het welzijn en zelfbeeld, het kan mensen erg onzeker maken. 

Oorzaken tandartsenangst

Tandartsenangst kan ontstaan door een nare ervaring, die vaak in de jeugd heeft plaatsgevonden. Maar ook kan angst ‘afgekeken’ worden van de ouders of ontstaan door ‘griezelverhalen’. Soms kan iemand dan bang zijn voor iets wat (in fantasie) in het ergste geval zou kunnen gebeuren. De angst kan zich ook richten op het geluid van de boor, op de verdoving (prik), op pijn of op het idee geen controle meer te hebben.

Voorkomen van tandartsenangst

Gelukkig is er wel iets aan tandartsangst te doen. Het is belangrijk om kinderen al jong aan de tandarts te laten wennen. De tandarts zal een kind geleidelijk aan laten wennen aan de controles door deze in kleine stapjes op te bouwen.
Hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans op tandartsangst.

Wat helpt bij tandartsenangst

Heeft u als volwassene last van tandartsangst, bespreek dit dan met uw tandarts. Uw tandarts is opgeleid om met angstige patiënten om te gaan en kan u helpen uw angst te overwinnen. Zo kan de tandarts wat meer tijd voor u inplannen en kunt u samen bespreken hoe de behandeling wordt uitgevoerd. Maak een afspraak voor een controle en spreek af dat er nog niets gedaan wordt.
Veel mensen hebben tijdens de behandeling behoefte aan controle, daarom is het belangrijk om een teken af te spreken dat u kunt geven als u wilt dat de tandarts de behandeling onderbreekt. Ook vinden veel mensen het prettig om precies te weten wat de tandarts doet, maar anderen vinden dat juist weer niet prettig. Ook over verdoven kunt u afspraken maken. Ontspanningsoefeningen
of bijvoorbeeld luisteren naar muziek kan ook goed helpen. Bespreek dit met uw tandarts, zodat er zoveel mogelijk rekening gehouden kan worden met wat voor u prettig is.
Helaas kan het voorkomen dat uw angst voor de tandarts ernstig en hardnekkig is, dan is het zinvol om psychologische begeleiding in te schakelen. Christine van Donselaar (psycholoog) en Lonneke Houppermans (orthopedagoog) van Praktijk De Hoofdroute in Lisse kunnen u helpen uw tandartsenangst te overwinnen. In overleg met u en eventueel ook met uw tandarts kunnen zij een
behandeling op maat bieden. Zij maken daarbij gebruik van EMDR en/of Cognitieve gedragstherapie. Vaak is er al heel snel een grote verbetering en kan in korte tijd de angst ofwel verdwijnen of naar een acceptabel niveau gereduceerd worden.

Praktijkhouders De Hoofdroute

Lonneke Houppermans tel: 0638861473
Christine van Donselaar tel: 0642964231
× Direct afspraak maken?