Tandartspraktijk Spaarne blog

Doorzichtige beugels

Bij tandartspraktijk Spaarne Hoofddorp kunt u terecht voor een beugelbehandeling met doorzichtige beugelbitjes. Deze beugels zijn gemaakt van een transparante kunststof en vallen daarom minder op dan slotjes of andere soorten beugels. Deze beugels worden ook wel aligners genoemd. De behandeling is pijnloos en in de meeste gevallen is de behandeling al binnen 9 maanden afgerond. Spleetjes of juist te weinig ruimte waardoor tanden voor elkaar zijn gegroeid kunnen vaak goed worden behandeld. Ook kan een beugelbehandeling ervoor zorgen dat slijtage van tanden of kiezen minder wordt, of zelfs voorkomen kan worden.

Hoe ziet zo’n behandeling er doorgaans uit?
Wanneer u rechtere tanden wenst, komt u terecht bij één van onze tandartsen voor orthodontie. Tijdens deze afspraak worden uw wensen besproken en wordt bekeken of uw mondsituatie geschikt is voor een behandeling met aligners. Vaak worden er lichtfoto’s en röntgenfoto’s gemaakt. Ook wordt er een mondscan gemaakt, een soort digitale afdruk van uw tanden en kiezen. Op basis van deze digitale afdruk krijgt u een behandelvoorstel.
Wanneer u begint met de beugelbehandeling zijn alle bitjes al vooraf gemaakt. U krijgt deze mee naar huis en moet deze bitjes zelf na de gedragen periode wisselen.
Wij adviseren u meestal na afloop van de behandeling de tanden te stabiliseren door middel van spalkjes en/of nachtbitjes.

Wat zijn de kosten van een onzichtbare beugel?

Omdat elk behandelplan anders is, zijn de kosten ook per persoon verschillend. Deze kosten zijn onder andere afhankelijk van de behandelduur van de behandeling. In de meeste gevallen kost een behandeling zo’n 2000-3000 euro. In sommige gevallen worden deze kosten (deels) vergoed door uw zorgverzekering. Tijdens uw bezoek zullen wij u altijd een uitgebreide kostenbegroting meegeven.

Kan ik gewoon mijn tanden poetsen? Hoe maak ik de beugel schoon?

U kunt (en moet) gewoon uw tanden poetsen, ragen, stoken en flossen. Dit kan echter alleen als u de beugel eventjes uit doet. De beugel zelf kunt u ook gewoon schoonmaken met een tandenborstel

Draag ik de beugel de hele dag? Ook ’s nachts?

De beugels werken alleen als u ze de gehele dag en nacht draagt. Alleen tijdens het eten, drinken en tandenpoetsen moeten de bitjes uit. Ons advies is om de beugels ten minste 22 uur per dag te dragen. Wanneer u de beugels minder draagt kan dat de uitkomst negatief beïnvloeden.

Ik ben klaar met de behandeling, wat nu?

Omdat tanden en kiezen vaak het hele leven kunnen blijven bewegen, is het verstandig om uw tanden en kiezen te stabiliseren door middel van een draadspalkje achter uw tanden en/of een nachtbeugel. Deze opties worden altijd door uw behandelaar vooraf besproken.

Ik heb kronen, kan ik nu nog een beugel?

Ja ook met kronen op uw tanden is een beugelbehandeling vaak nog mogelijk.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden in uw situatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvend consult met een van onze tandartsen voor orthodontie.

× Direct afspraak maken?