Verstandskies pijn Tandartspraktijk Hoofddorp Spaarne

verstandskiezen trekken

Mensen hebben ruimte voor 32 elementen, bestaande uit tanden en kiezen.
De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die achter in de mond naar boven komen. Normaal gesproken gebeurt dit tussen het 18de en 22ste levensjaar. Tegenwoordig hebben veel mensen te smalle kaken voor alle 32 elementen en passen er maar 28 tanden en kiezen in de kaak (of soms zelfs nog minder). Dus wanneer alle 28 elementen aanwezig zijn en goed verdeeld over de kaak staan, is er te weinig ruimte voor de verstandskiezen om door te komen.

Doorkomen verstandskiezen en ontsteking verstandskies

Het doorkomen van een verstandskies kan pijn veroorzaken. Dit hoeft niet per definitie te betekenen dat de kies getrokken moet worden. U kunt de pijn in eerste instantie verhelpen met paracetamol of ibuprofen. Ook is het belangrijk om het tandvlees op de plek van de doorbrekende verstandskies voorzichtig te poetsen. Dit voorkomt ontstekingen.
NB Vermeld altijd aan uw tandarts of en welke medicijnen u gebruikt. Hij kan u adviseren welke pijnstillers u wel of niet mag gebruiken.

Mocht de pijn echter niet over gaan, raakt het tandvlees ontstoken of krijgt u moeite met het open doen van u mond, neem dan contact op met uw tandarts. Uw tandarts kan met behulp van een röntgenfoto zien hoe en of uw verstandskies doorkomt. Vervolgens neemt hij een beslissing over het al dan niet trekken van de verstandskies.

Zorgen verstandskiezen altijd voor problemen?
Als er voldoende plaats in de mond aanwezig is, zullen verstandskiezen niet voor problemen zorgen. Maar als ze ontstoken raken, scheef gaan groeien of andere tanden in de weg gaan staan, dan kunt u ze beter laten verwijderen.
Bij veel mensen is niet altijd voldoende plaats voor verstandskiezen. Bezoek uw tandarts om te overleggen wat het beste is.
Wie trekt de verstandskies?

De tandarts bepaalt aan de hand van de röntgenfoto hoe moeilijk het trekken van de verstandskies zal zijn. Tegenwoordig trekken veel tandartsen de verstandskies zelf. Als de kans op infectie groot is, of als de kies bijvoorbeeld erg diep ligt, verwijst de tandarts u door naar een kaakchirurg.

Hoe wordt de verstandskies getrokken?
Het trekken van een verstandskies is, afhankelijk van de positie en vorm, makkelijk tot iets zwaarder. De tandartsof kaakchirurg geeft u voorafgaand aan de behandeling een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, trekt de tandarts de verstandskies er met een tang uit. Dit doet hij door een draaiende of wrikkende beweging te maken. De kaakchirurg gebruikt daarbij ook andere instrumenten, omdat hij veelal de moeilijkere ingrepen doet. Meestal wordt de kies er in zijn geheel uitgetrokken. Als de verstandskies erg vast zit, zal hij er in delen worden uitgehaald.
Verstandskies pijn bij slikken
Verstandskies pijn bij slikken is meestal het gevolg van irritatie of ontsteking in de weefsels rond de verstandskies. Dit kan gebeuren na het trekken van de kies, omdat het gebied rond de wortel van de tand wordt blootgesteld. Het gebied is gevoelig voor irritatie, vooral bij slikken, omdat het gebied regelmatig wordt aangedrukt.

Hoe vermindert u verstandskies pijn bij slikken?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om verstandskies pijn bij slikken te verminderen. Hieronder staan enkele tips:

Gebruik een zachte dieet: Eet zacht voedsel en vermijd harde, knapperige of zure voedingsmiddelen die kunnen irriteren.

Gebruik koude verpakkingen: Gebruik een koude verpakking, zoals een ijszak, om de pijn en het ongemak te verminderen. Houd de verpakking enkele minuten op de pijnlijke plek aan.

Gebruik pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, kunnen helpen bij het verminderen van verstandskies pijn bij slikken.

Gebruik antiseptische mondspoeling: Gebruik een antiseptische mondspoeling om ontstekingen te verminderen en infecties te voorkomen.

Voorkom irritatie: Vermijd het aanraken van het gebied met uw tong of vingers en vermijd het eten van voedingsmiddelen die irriterend zijn voor het gebied.

× Direct afspraak maken?