Noodprthese
Tandartspraktijk Hoofddorp Spaarne
Immediaat noodprothese
Wat is een immediaatprothese noodprthese?
Een immediaatprothese is een kunstgebit dat direct geplaatst wordt na het trekken van de laatste tanden en/of kiezen; ook wel noodprothese genoemd. Als de laatste tanden en kiezen getrokken moeten worden, heeft u de keuze voor een noodprothese of 3 maanden zonder tanden lopen.
Dit laatste is niet meer van deze tijd, maar geeft wel aan dat het kaakbot minimaal 3 maanden de tijd nodig heeft om beetje te herstellen na het trekken. Het kaakbot zal in die tijd slinken, de ruimtes die zijn ontstaan door het verwijderen van de wortels zullen dichtgroeien. Door het trekken van de tanden en/of kiezen zal uw kaakbot zo’n 6 tot 9 maanden flink slinken.Tussen het trekken van tanden en het definitief plaatsen van een prothese zit een periode waarin de wonden moeten helen.Het laboratorium maakt dan een zogenaamde noodprothese.Als de wonden zijn genezen moet de prothese worden opgevuld (rebasing).
Een immediaatprothese is dan een betere oplossing al is deze niet ideaal. Ook met een immediaatprothese zal het tandvlees zich moeten herstellen en zal het kaakbot slinken.
Daarom zullen er nacontroles zijn om het slinken van de kaken in de gaten te houden en indien nodig de prothese aan te passen. Is alles geheeld en uw kaakbot tot rust gekomen, dan zal er een nieuwe, definitieve prothese gemaakt worden (na 12 maanden).
Een immediaatprothese is vaak de eerste ervaring met een kunstgebit. Daarom is nazorg heel belangrijk, een goede begeleiding hierbij is noodzakelijk.
Een immediaatprothese voor de bovenkaak zit vaak beter dan die voor de onderkaak. Het kenmerk van een immediaatprothese boven is vaak het ontbreken van de prothese rand rond de voortanden. Dit komt doordat de bovenkaak na het trekken te dik is voor een prothese rand. Er is dus geen ruimte voor.
Het behandeltraject noodprothese tandarts praktijk hoofddorp
Voordat een prothese vervaardigd wordt, moet duidelijk zijn welke tanden en kiezen er getrokken moeten worden. U kunt een afspraak maken bij de tandarts voor een consult en het maken van een kaakoverzichtsfoto. Het kan zijn dat de tandarts het verstandig vindt dat alles in één keer wordt getrokken of dat het in twee fases wordt gedaan (bijvoorbeeld eerst de achterste kiezen en dan de voortanden). Er zijn een aantal tandartsen in onze praktijk met zeer ruime ervaring voor trekken van moeilijke tanden en kiezen die een kleine kaakchirurgie opleiding hebben gevolgd.
Daarna kan gestart worden met de behandelingen voor het aanmeten van de prothese.
Hier zijn ongeveer 3 behandelingen voor nodig in de praktijk.
De prothese moet klaar zijn voor het trekken. De prothese gaat immers direct na het trekken in de mond.
De prothese moet klaar zijn voor het trekken. De prothese gaat immers direct na het trekken in de mond.
Als de prothese niet direct geplaatst wordt, zal deze niet meer passen in verband met vervorming van het kaakbot en het tandvlees.
Afstemming van het maken van de prothese en het trekken van tanden en/of kiezen gaat altijd in goed overleg. Na het trekken gaat het kaakbot slinken en zal de kaak van vorm veranderen. De prothese verandert niet mee en zal hierdoor losser gaan zitten. Dit proces duurt ongeveer 3 maanden tot een half jaar. Na twaalf maanden is de kaak stabiel en mag u van uw verzekering de noodprothese laten vervangen door een definitieve prothese. Gedurende deze periode blijft u bij ons onder controle om deze periode zo aangenaam mogelijk voor u te laten verlopen. Na de periode van herstel zijn er 3 mogelijkheden:
1 rebasen van de prothese (opvullen)
2 nieuwe prothese aanmeten en vervaardigen
3 nieuwe prothese in combinatie met implantaten
2 nieuwe prothese aanmeten en vervaardigen
3 nieuwe prothese in combinatie met implantaten
Zeker als u nog geen prothesedrager bent, zal de overgang van eigen tanden naar een prothese een grote overgang zijn. De nazorg die nodig is om de prothese goed te laten zitten na het trekken zal altijd plaats vinden in mijn praktijk.
Waar moet u rekening mee houden bij Noodprothese?
Tijdens de eerste dagen zal u moeten wennen aan uw nieuwe prothese(kunstgebit) daarom volgen hier een aantal adviezen .
Eerste 24 uur bij Noodprothese
Als direct na het trekken van de tanden of kiezen een prothese geplaatst wordt
spreken we van een immediaat prothese.
In het begin zal uw kunstgebit hinderlijk aanvoelen en zal u deze uit de mond willen nemen.
Probeer toch steeds uw prothese in uw mond te houden, dit is van groot belang om er aan te wennen.
Na het trekken van de tanden of kiezen zal er altijd enige zwelling optreden van het tandvlees. Deze zwelling verdwijnt doorgaans na 2-3 dagen.
Als de prothese geplaatst is direct na het verwijderen van de tanden
houdt de prothese de zwelling tegen.
Als om wat voor reden de prothese niet ingehouden wordt,
bijvoorbeeld omdat hij uit de mond gevallen is gedurende de slaap,
kan de zwelling ervoor zorgen dat de prothese de eerste dagen niet past.
Het is daarom van groot belang om de eerste 24 uur de prothese niet uit te nemen.
Pas na 24 uur kan de prothese voor het eerst uitgenomen worden om te spoelen
(zowel de mond als de prothese).
Tegen de eventuele pijn na de tandheelkundige behandeling mag u twee paracetamol 500 mg, of één ibuprofen 600mg of 400mg nemen.
2e en 3e dag bij Noodprothese
Prothese dag en nacht dragen en na elke maaltijd de prothese en de mond goed spoelen.
In de avond de prothese grondig schoonmaken met een tandenborstel en (hand)zeep.
Toekomst:
Advies om de prothese ’s nachts niet te dragen,
prothese 2x per dag schoonmaken en de mond na elke maaltijd grondig spoelen met perio-aid.
Als tandvlees genezen is:
Prothese ‘s morgens en ’s avonds schoonmaken met een tandenborstel
en elke avond tandvlees poetsen/masseren met een zachte tandenborstel.
Na 6 maanden bij Noodprothese
Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 9 – 12 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn.
Dus uw prothese zal dan aangepast moeten worden.
Dit heet een rebase. (Deze wordt door de verzekering vaak vergoedt).
Is er dan nog geen verbetering dan kunt u een afspraak maken voor een consult bij onze tandarts-implantoloog om eens te kijken of implantaten evt. een oplossing kunnen bieden.
Hier kunt ook in een folder alles lezen over noodprothese.