Door tandvleesontsteking, te hard poetsen of een verkeerde manier van poetsen kunnen tandhalzen bloot komen te liggen. Dit kan gevoeligheid veroorzaken bij zoete, koude of warme voedingsmiddelen of mondhygiëne behandeling. Deze gevoeligheid kan, afhankelijk van de oorzaak, weer verdwijnen. U kunt zelf de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en door te spoelen met een fluoride spoelmiddel. Als de gevoeligheid niet verdwijnt, kan er iets anders aan de hand zijn. Overleg dit dan met de tandarts of mondhygiënist.

Gevoelige tandhalzen: Wat zijn de oorzaken en hoe kun je ze behandelen?

Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelende en pijnlijke aangelegenheid zijn. Veel mensen kampen ermee, maar weten niet altijd precies wat de oorzaken zijn of hoe ze deze kunnen behandelen. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken van gevoelige tandhalzen en geven we praktische tips voor een effectieve behandeling.

Wat zijn gevoelige tandhalzen?

Gevoelige tandhalzen zijn een aandoening waarbij je tanden gevoelig zijn voor hete, koude, zoete of zure prikkels. Je kunt hierdoor pijn ervaren bij het eten of drinken van bepaalde producten, of bij het tandenpoetsen. Dit kan erg vervelend zijn en soms zelfs belemmerend werken voor het dagelijks leven.

Waarom heb je gevoelige tandhalzen?

Er zijn verschillende oorzaken van gevoelige tandhalzen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

Gebrek aan tandglazuur

Een van de meest voorkomende oorzaken van gevoelige tandhalzen is een gebrek aan tandglazuur. Dit komt omdat het glazuur een beschermend laagje vormt om de tanden en dient om te voorkomen dat er gaatjes in het tandbeen ontstaan. Als er te weinig glazuur aanwezig is, kunnen de zenuwuiteinden in de tanden bloot komen te liggen, waardoor de tanden gevoeliger worden.

Tandbederf

Tandbederf is ook een veelvoorkomende oorzaak van gevoelige tandhalzen. Als gevolg van tandbederf ontstaan er gaatjes in de tanden. Hierdoor komt het tandbeen bloot te liggen en kunnen de zenuwuiteinden geïrriteerd raken, wat kan leiden tot gevoelige tandhalzen.

Overmatig tandenpoetsen

Het overmatig tandenpoetsen met een harde borstel of het gebruik van teveel fluoride kunnen ook leiden tot gevoelige tandhalzen. Dit komt omdat het tandbeen door deze activiteiten beschadigd kan raken, waardoor de zenuwuiteinden bloot komen te liggen.

Hoe kun je gevoelige tandhalzen behandelen?

Er zijn verschillende manieren om gevoelige tandhalzen te behandelen. Hieronder bespreken we enkele praktische tips:

Speciale tandpasta

Er bestaan speciale tandpasta’s die speciaal ontwikkeld zijn om gevoelige tandhalzen te behandelen. Deze tandpasta’s bevatten speciale ingredienten die de zenuwuiteinden in de tanden beschermen en de gevoeligheid verminderen. Het is verstandig om een tandarts te raadplegen voordat je een speciale tandpasta gaat gebruiken, zodat je zeker weet dat je de juiste tandpasta kiest.

Zachte tandenborstel

Het is belangrijk om een zachte tandenborstel te gebruiken om gevoelige tandhalzen te voorkomen. Een harde tandenborstel kan namelijk het tandbeen beschadigen, waardoor de zenuwuiteinden bloot komen te liggen. Gebruik ook niet teveel druk bij het tandenpoetsen en probeer zachtjes te poetsen, zodat je het tandbeen niet beschadigt.

Vermijd prikkelende producten

Probeer producten te vermijden die de gevoeligheid van je tanden kunnen verhogen. Dit betekent bijvoorbeeld het vermijden van zeer hete of koude producten, zoete of zure producten, of producten met een harde structuur. Het is ook verstandig om minder te roken en minder alcohol te drinken, aangezien deze activiteiten de gevoeligheid van de tanden kunnen verhogen.

Bezoek je tandarts

Als je gevoelige tandhalzen hebt, is het verstandig om regelmatig je tandarts te bezoeken. Je tandarts kan namelijk bepalen wat de oorzaak is van de gevoeligheid en of er eventueel aanvullende behandelingen nodig zijn.

× Direct afspraak maken?