De tandarts ziet de patiënt vaak als eerste. Hij/zij onderzoekt, stelt diagnoses, formuleert behandelplannen en behandelt gebitten. De tandarts zorgt ervoor dat ziekten en afwijkingen aan het gebit zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast behandelt de tandarts ziekten en afwijkingen. De patiënt houdt zo een goede mondgezondheid en behoudt de functies in het mond- en kauwstelsel zo lang mogelijk. Ook geeft de tandarts patiënten advies en uitleg over mondverzorging, hoewel hij/zij dit steeds vaker delegeert aan de mondhygiënist of (preventie)assistent.
Welke kerntaken heeft de tandarts?
- Algehele controle van het gebit en omliggende weefsels
- Geven van verdoving
- Behandelen van tandbederf (cariës en gaatjes)
- Behandelen van tandvleesontstekingen
- Behandelen van zenuwontstekingen
- Behandelen van kaakgewrichtsklachten
- Uitvoeren wortelkanaalbehandeling
- Plaatsen van kronen en bruggen op zwakke tanden en kiezen met eventueel daarbij behorende implantaten
- Verrichten van kleine kaakchirurgische ingrepen (bijvoorbeeld verstandskiezen verwijderen)
- Plaatsen van beugels
- Behandelen van tandletsel bij ongevallen
- Voorschrijven van medicijnen
Samenwerking met tandheelkundig team
In de tandartspraktijk werkt de tandarts vaak samen met een tandheelkundig team. Dit team kan bestaan uit een tandartsassistent (of meerdere), een preventieassistent en een mondhygiënist. Daarnaast is er vaak een baliemedewerkster en een office- of praktijkmanager werkzaam. Deze laatsten voeren echter geen tandheelkundige handelingen uit. Binnen dit team heeft de tandarts een sterk coördinerende rol. Daarnaast blijft de tandarts eindverantwoordelijk. Vaak is de tandarts ook de werkgever in zijn eigen praktijk. Of hij/zij werkt in loondienst bij een collega in een praktijk. In het laatste geval stuurt de tandarts alleen de ‘eigen’ assistentes aan.
Samenwerking met en doorverwijzing naar deskundigen
De rol van de tandarts is te vergelijken met de rol van de huisarts. Ook de huisarts heeft een doorverwijsfunctie. Zo kan je zeggen dat de tandarts samenwerkt met allerlei professionals buiten de eigen praktijk. De tandarts is de degene die u, indien nodig, kan verwijzen naar andere deskundigen. Bijvoorbeeld naar een kaakchirurg, een orthodontist of een tandarts die aanvullende scholing heeft gevolgd op een bepaald deelgebied. Dit noemen we gedifferentieerde tandartsen. Gedifferentieerde tandartsen binnen de mondzorg zijn:
- de pedodontoloog (kindertandarts)
- de endodontoloog
- de gnatholoog
- de angsttandarts
- de implantoloog
- de parodontoloog
Opleiding van de tandarts
Tandartsen hebben een universitaire studie Tandheelkunde afgerond en staan geregistreerd als professioneel beroepsbeoefenaar in het BIG-register. Er is een wet die beschrijft welke tandheelkundige handelingen een tandarts mag verrichten. Dit is de wet BIG. Veel tandartsen werken aan het continu verbeteren van de kwaliteit van hun tandheelkundige zorg en volgen continu trainingen en cursussen. Een tandarts kan zich inschrijven in het Kwaliteitsregister Tandartsen. Het KRT is een onafhankelijk openbaar kwaliteitsregister waarin de bij- en nascholing van de tandarts wordt vastgelegd.
Bron: KNMT